Οι ιστότοποι με αργή φόρτωση χάνουν πωλήσεις περισσότερες απο 2 δις ευρώ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με αναφορά της Google το ποσοστό εγκατάλειψης είναι 19.6% αν μια σελίδα αργεί να φορτώσει 4 sec

Η ταχύτητα του ιστότοπου έχει καταστεί σημαντική μέτρηση για τη συνολική ψηφιακή στρατηγική και την παρουσία στο διαδίκτυο. Όχι μόνο η ταχύτητα του ιστότοπου παίζει καθοριστικό ρόλο στο τεχνικό SEO, αλλά επηρεάζει επίσης τη θέση σας στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERPs). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αργοί ιστότοποι έχουν χαμηλότερες μετατροπές και υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης, τα οποία μαζί οδηγούν σε χαμηλό αριθμό σελίδων ανά επίσκεψη και συνεπώς χαμηλών πωλήσεων.


Γιατί ο χρόνος φόρτωσης ιστότοπου έχει σημασία για το SEO;

Ποσοστό εγκατάλειψης

Μια αναφορά της Google δείχνει ότι πάνω από το 55% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας εγκαταλείπουν έναν μια ιστοσελίδα χρειάζονται περισσότερα από 5 sec για να φορτώσει! Τονίζει επίσης ότι οι αργές σελίδες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις κατατάξεις SEO κατά 15-25%. Κάποιος πρέπει να καταλάβει ότι οι άνθρωποι επισκέπτονται τον ιστότοπό σας για κάποιο λόγο.

Ανίχνευση μηχανών αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποίησαν την ταχύτητα ως παράγοντα κατάταξης κατά την απονομή βαθμών τόσο σε κινητά όσο και σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Ένας ιστότοπος με υψηλότερες ταχύτητες φόρτωσης κερδίζει υψηλότερη κατάταξη σελίδας. Όταν τα bot της μηχανής αναζήτησης της Google μπορούν να ανιχνεύσουν έναν ιστότοπο πιο γρήγορα, απονέμει υψηλότερη κατάταξη στις σελίδες σας σε SERP.


Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του ιστότοπου

Αξιοποιήστε τη συμπίεση gzip

Μία από τις απλές μεθόδους για την αύξηση της ταχύτητας του ιστότοπού σας είναι μέσω συμπίεσης gzip. Μπορείτε να συμπιέσετε τα αρχεία του ιστότοπού σας και να αποθηκεύσετε σημαντικά το εύρος ζώνης που απαιτείται για την πρόσβαση στον πόρο. Το Gzip συμπιέζει τον ιστότοπό σας σε ένα αρχείο zip που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα περιήγησης για γρήγορη φόρτωση ιστότοπων.

Με πιο απλούς όρους, όταν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, έχουν πρόσβαση σε πόρους όπως αρχεία HTML, CSS και JavaScript. Η αρχή είναι απλή εδώ: το gzip συμπιέζει τα αρχεία και, σε αντάλλαγμα, ο ιστότοπος δίνει λιγότερο φορτίο στο εύρος ζώνης. Το περιεχόμενο αποσυμπιέζεται στο τέλος του προγράμματος περιήγησης και ένας χρήστης το βλέπει άμεσα και γρηγορότερα.

Χρήση δικτύων διανομής περιεχομένου (CDN)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε CDN για να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας. Τα CDN είναι δίκτυα διακομιστών σε συνδυασμό για να μοιράζονται το φορτίο του περιεχομένου που καταναλώνεται. Όταν αναπτύσσεται το CDN, ένας ιστότοπος αποθηκεύεται σε διαφορετικούς διακομιστές σε διαφορετικά μέρη. Στο τέλος του χρήστη, ο διακομιστής που βρίσκεται πιο κοντά στην τοποθεσία του χρήστη αποδίδει τον ιστότοπο. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης επισκέπτεται από το Λονδίνο, τότε τα αρχεία ανακτώνται από τον διακομιστή που είναι σε μικρότερη απόσταση.

Βελτιστοποίηση εικόνων, βίντεο και άλλων μέσων

Συχνά, εικόνες και βίντεο μεγαλύτερα από τα απαραίτητα όσον αφορά την ανάλυση. Αυτό επιβραδύνει σημαντικά την ταχύτητα του ιστότοπου, ειδικά για χρήστες κινητών. Τα γραφικά με λιγότερα από 16 χρώματα πρέπει να είναι PNG και η ιδανική μορφή για φωτογραφίες είναι JPEG. Αντί να χρησιμοποιείτε εικόνες αντί για κουμπιά και ανακατευθύνσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε CSS sprites για να δημιουργήσετε το πρότυπο.

Έχουμε συμπιέσει ιστοσελίδες με περισσότερες απο 2.000.000 φωτογραφίες όπου στο τέλος το όφελος ήταν αρκετά GBytes χωρητικότητας.

Ελαχιστοποιήστε τα “scripts”

Ψάχνετε για μια τέλεια βαθμολογία στη Google ; Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη JavaScript, HTML, CSS και scripts. Με απλούς όρους, ελαχιστοποίηση σημαίνει αφαίρεση όλων των μη απαραίτητων κενών διαστημάτων και πρόσθετων στοιχείων από τον κώδικα. Η πρακτική συνιστάται ιδιαίτερα από την Google και μειώνει το συνολικό μέγεθος των αρχείων ανάπτυξης ιστότοπου.

Μείωση αιτημάτων HTTP

Οι ιστότοποι απαιτούν από τα προγράμματα περιήγησης να κάνουν πολλά αιτήματα HTTP για πρόσβαση στο περιεχόμενο του ιστότοπου. Αυτό από και προς τα μέσα στο δίκτυο μειώνει την ταχύτητα του ιστότοπου. Για παράδειγμα, στοιχεία όπως εικόνες, σενάρια, αρχεία CSS, βίντεο κ.λπ. ανοίγουν σε πολλά αιτήματα HTTP που απαιτούν ορισμένους ιστότοπους. Η δημιουργία του αιτήματος, το χτύπημα του διακομιστή και η παραγωγή περιεχομένου στο πρόγραμμα περιήγησης σε έναν κύκλο, επιβαρύνουν την υπηρεσία φιλοξενίας, η οποία αυξάνει τα έξοδα και το χρόνο φόρτωσης

Μειώστε τις ανακατευθύνσεις ιστότοπου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανακατευθύνσεις είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται να οδηγήσετε έναν επισκέπτη σε μια νέα ή συγκεκριμένη σελίδα. Οι ανακατευθύνσεις βοηθούν στην εύκολη κίνηση των επισκεπτών σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Ωστόσο, η ύπαρξη πάρα πολλών ανακατευθύνσεων μπορεί να εμποδίσει την απόδοση του ιστότοπου και να μειώσει την ταχύτητα του ιστότοπου. Κάθε ανακατεύθυνση προσθέτει έναν σύνδεσμο στην αλυσίδα συνδέσμων που πρέπει να περάσουν τα προγράμματα περιήγησης ιστού.

Ποιοτική φιλοξενία

Οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω φθηνών προγραμμάτων φιλοξενίας. Η τάση της κοινής φιλοξενίας είναι επίσης σε άνοδο. Ωστόσο, η απόδοση του ιστότοπου χτυπά όταν διατίθενται κοινόχρηστοι πόροι. Παρόλο που ο ιστότοπός σας θα ήταν «ΕΠΑΝΩ» τις περισσότερες φορές, οι κοινόχρηστοι πόροι μπορεί να επιφέρουν ταχύτητα. Επομένως, να θυμάστε πάντα ότι τίποτα δεν ενοχλεί έναν επισκέπτη περισσότερο από έναν αργό ιστότοπο.

Το να ρωτάει κάποιος “πόσο κάνει μια φιλοξενία” είναι σαν να ρωτάει “πόσο κάνει ένα αυτοκίνητο”. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές επιχειρήσεις και συνεπώς ανάγκες, όγκο δεδομένων, χρήση πόρων.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • seo
Προηγούμενο άρθροGoogle – Δεν παίζουν ρόλο οι “καθετοι” σε μιά γραμμή διεύθυνσης (URL)
Επόμενο άρθροΈνα μάθημα μάρκετινγκ που έμαθα από τον 7χρονο ανηψιό μου