Google Analytics και Στατιστικά Επισκεψιμότητας

Το Google Analytics είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την παρακολούθηση και την ανάλυση της «κυκλοφορίας» στο WebSite σας, αφού σας δίνει μεγάλο όγκο πληροφοριών για την ιστοσελίδα σας όπως ποιός την επισκέπτεται τι ψάχνει και με ποιόν τρόπο φτάνει σε αυτήν.

Κάθε επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί και να επεκταθεί στο χώρο του διαδικτύου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Google Analytics έχοντας έτσι μια συνολική εικόνα για την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της.

Εδώ βλέπουμε τη πορεία απο την πρώτη προβολή μέχρι την αγορά ενός αυτοκινήτου το πώς τα digital μέσα παίξανε σημαντικό ρόλο.

Άλλη μια δυνατότητα του Google Analytics είναι να σας δώσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό επιστροφής στη σελίδα σας αλλά και τον χρόνο πλοήγησης σε αυτήν, καθώς επίσης και ληροφορίες για τον browser με τον οποίο την επισκέφτηκαν, τους τρόπους με τους οποίους κατέληξαν σε αυτήν (keywords, referral links κλπ). Έτσι, αναλύοντας και αξιοποιώντας αυτά τα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο στις σελίδες σας.

Η καρτέλα Google Analytics δίνει σημαντικά δεδομένα για το πως συμπεριφέρονται οι χρήστες στην ιστοσελίδα σας.

Στόχοι και ειδοποιήσεις μπορούν να προστεθούν μέσω του Google Analytics, για να παρακολουθήσετε αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων που γίνονται στο site σας καθώς και από ποια καμπάνια ήρθαν οι πελάτες σας.

Λίστα με τα σημαντικά δεδομένα, που το Google Analytics θα σας δώσει:

Από πού οι επισκέπτες σας προέρχονται. Πολύ σημαντικό αν στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
Δείχνει εάν οι επισκέπτες σας βρήκαν το site σας άμεσα, ή μέσα από μια παραπομπή από άλλη ιστοσελίδα (π.χ.: Twitter, Facebook), ή από τις μηχανές αναζήτησης.
Πώς οι επισκέπτες σας βρήκαν τον ιστοχώρο σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβετε ποιες από τις προσπάθειές σας αποδίδουν.

Τα προγράμματα περιήγησης στο Web που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες σας. Γνωρίζοντας ποια web browsers οι επισκέπτες σας χρησιμοποιούν σας επιτρέπει να γνωρίζετε σε ποια προγράμματα περιήγησης θα πρέπει να επικεντρωθείτε.

Ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν από τους επισκέπτες στις μηχανές αναζήτησης για να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το SEO. Γνωρίζοντας ποιες λέξεις -κλειδιά ψάχνουν οι επισκέπτες για να φτάσουν στο site σας μπορείτε να δείτε αν είστε κάνετε σωστή χρήση.

Πως λειτουργούν τα Google Analytics

1. Πώς να οργανώσω το λογαριασμό μου;
Ξεκινώντας από τα βασικά, το Google Analytics προσφέρει μια ξεκάθαρη δομή, προκειμένου να οργανώσετε το account σας με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Αν σκεφτείτε πως κάθε λογαριασμός στο Google Analytics μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 websites και έως 25 views για κάθε ένα από αυτά τα websites, θα δείτε ότι αυτή οργάνωση είναι απαραίτητη!

Ο διαχωρισμός γίνεται ως εξής: ο λογαριασμός (account) αποτελεί το βασικό επίπεδο του διαχωρισμού αλλά και την πρόσβασή σας στα Analytics. Έπειτα, μέσα στο λογαριασμό περιλαμβάνονται τα properties (website, mobile app ή συσκευή) από τα οποία θέλετε να συλλέξετε δεδομένα. Κάθε φορά που προσθέτετε ένα property στο λογαριασμό σας τότε το Analytics παράγει ένα tracking code, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε πληροφορίες από το συγκεκριμένο property.

Τέλος, τα Views είναι το σημείο μέσω του οποίου έχετε πρόσβαση σε όλα τα reports για το κάθε property. Δείτε μερικά παραδείγματα views:

Ένα view για όλα τα data του property

Όπως καταλαβαίνετε, όσο πιο οργανωμένος είναι αυτός ο λογαριασμός τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγετε προκειμένου να τα αξιολογήσετε και να οργανώσετε τις μελλοντικές σας ενέργειες.

Επομένως, αυτό το στάδιο αφορά εξίσου όσους ξεκινούν τώρα να διαμορφώνουν έναν λογαριασμό στo Google Analytics και όσους το χρησιμοποιούν ήδη.

2. Τι είδους πληροφορίες βλέπω μέσω του Google Analytics;
Το βασικό προτέρημα του Google Analytics για τους digital marketers είναι ότι μπορεί σας προσφέρει λεπτομερή insights για κάθε πτυχή της απόδοσης του website σας, αρκεί και εσείς να ξέρετε πού να κοιτάξετε και πώς να αξιοποιήσετε σωστά αυτές τις πληροφορίες.

Τα reports του Google Analytics χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

Audience reports (Επισκόπηση κοινού)
Τα συγκεκριμένα reports προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες του website σας, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους, πώς έφτασαν στο website σας και ποια γλώσσα μιλούν. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο συχνά επισκέπτονται το website σας, αλλά και τον browser και τη συσκευή που χρησιμοποιούν.

Acquisition reports (Απόκτηση)
Τα acquisition reports σας δείχνουν ό,τι έχει σχέση με το traffic του website σας και κυρίως το πώς οι επισκέπτες καταλήγουν σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να δείτε τις βασικές κατηγορίες του traffic, όπως το organic, το referral και το direct, αλλά και πιο συγκεκριμένες πηγές που ευθύνονται για την επισκεψιμότητα. Επιλέγοντας το πεδίο των “Referrals” θα μπορέσετε επίσης να ενημερωθείτε για τα websites και τα social networks που στέλνουν το μεγαλύτερο traffic στο website σας.

Behavior reports (Συμπεριφορά)
Τα reports που αφορούν τη συμπεριφορά των επισκεπτών ενός website μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το περιεχόμενο του website σας, αλλά και για τις κινήσεις που κάνουν οι χρήστες όταν το επισκέπτονται. Μέσω του “Overview” μπορείτε να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για τη συνολική συμπεριφορά των επισκεπτών του website σας, όπως για παράδειγμα το μέσο όρο που ξοδεύει κανείς στο website σας, το σύνολο των pageviews και το ποσοστό του bounce rate. Εκεί θα δείτε ποιες σελίδες του website βγαίνουν πρώτες σε επισκεψιμότητα καθώς επίσης και τις πιο δημοφιλείς σελίδες μέσω των οποίων ο χρήστης εισέρχεται και εξέρχεται στη σελίδα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό metric που περιλαμβάνεται στα behavior reports είναι και το Site Speed. Το συγκεκριμένο metric σας προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσο γρήγορα φορτώνει το website σας, ώστε να γνωρίζετε εάν πρέπει να κάνετε επεμβατικές κινήσεις για να βελτιώσετε την επίδοσή του. Μην ξεχνάτε ότι οι online χρήστες δεν έχουν καθόλου υπομονή με τις σελίδες που αργούν να φορτώσουν. Απλώς φεύγουν και πάνε στην επόμενη!

Στο ίδιο report θα βρείτε και το Site Search το οποίο, αφού το εγκαταστήσετε, μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με τις αναζητήσεις που πραγματοποιεί ο εκάστοτε επισκέπτης του website σας, μέσα σε αυτό.

Conversion reports (Μετατροπές)
H τέταρτη και τελευταία κατηγορία του reporting αφορά τις μετατροπές. Δηλαδή σας παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφορία για το πόσο αποτελεσματικό είναι το website σχετικά με τα conversions που επιτυγχάνει.

Πιο συγκεκριμένα, η ενότητα “Funnel Visualization” θα σας δείξει τα στάδια που ακολουθούν οι χρήστες κατά τη διαδικασία του conversion. Εάν διαθέτετε e-shop, τότε καλό θα είναι να παρακολουθείτε και το “Ecommerce Report”, το οποίο σας παρέχει πληροφορίες για το ταξίδι του αγοραστή, από τη στιγμή που μπαίνει στο e-shop σας μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώνει ένα conversion.

Σημαντική σημείωση: Προκειμένου να εκμεταλλευθείτε τα παραπάνω insights θα πρέπει να εκγαταστήσετε ξεχωριστά το “Εcommerce Τracking”.

Πίσω στα conversions, το report που αφορά τα “Assisted Conversions” δείχνει τα κανάλια τα οποία συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί ένα conversion, χωρίς όμως να ευθύνονται άμεσα για αυτό. Ακόμα, έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα πιο δημοφιλή conversion paths που ακολούθησαν οι επισκέπτες σας πριν φτάσουν στο σημείο να κάνουν convert.

Παράδειγμα αναφοράς μετατροπών με την ημέρα & ώρα που γίνονται πωλήσεις σε eshop

3. Γιατί πρέπει να ορίσω στόχους;
Όσο και αν σας ευχαριστεί ο μεγάλος όγκος traffic που έχει το website σας, το σημαντικότερο είναι να καθορίσετε εάν όλοι αυτοί οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν convert. Αυτός είναι από τους βασικότερους στόχους για έναν marketer και γιατί όχι και δικός σας;

Ο μόνος τρόπος να πετύχετε το συγκεκριμένο στόχο είναι η διαρκής βελτιστοποίηση της στρατηγικής και των ενεργειών σας προκειμένου να αυξήσετε το conversion rate. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι και πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα conversion reviews.

Τώρα όσο αφορά στo Google Analytics, τα conversions μεταφράζονται ως “goals” (στόχοι) και αποτελούν μετρήσιμες ενέργειες, τις οποίες πραγματοποιούν οι επισκέπτες του website σας. Εάν λοιπόν θέλετε να αρχίσετε να αποκτάτε conversion reports από το Google Analytics που πραγματικά να έχουν κάτι να σας πουν, τότε θα πρέπει να θέσετε τουλάχιστον έναν στόχο.

Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα διαφορετικά είδη στόχων που ορίζει το Google Analytics, από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε:

Destination (Προορισμός): όταν χρήστης προσγειώνεται σε μια σελίδα που υποδεικνύει ότι έχει κατεβάσει ένα offer ή έχει πραγματοποιήσει μια εγγραφή
Duration (Διάρκεια): όταν ο χρήστης περνάει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη σελίδα σας
Pages/Screens (Σελίδες προς οθόνες ανά περίοδο σύνδεσης): όταν ο χρήστης βλέπει έναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων κατά τη διάρκεια ενός προκαθορισμένου session
Event (Συμβάν): όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μια συγκεκριμένη ενέργεια (π.χ. βλέπει ένα video, κάνει κλικ σε ένα ad κλπ.)

Αν έχετε υπόψη σας κάποιο είδος conversion το οποίο έχει κάποια αξία για την επιχείρησή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο “goal value”, προκειμένου να παρακολουθήσετε την απόδοσή του. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε και ένα “goal funnel” για να δείτε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κινούνται μέσα στο website σας με σκοπό να ολοκληρώσουν έναν προκαθορισμένο στόχο/conversion.

4. Τι είναι το “segment”;
Στην ενότητα Segments (Τμήματα) του Google Analytics μπορείτε να δείτε το σύνολο των επισκεπτών του website σας χωρισμένους σε κατηγορίες, ανάλογα με τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Έτσι, σας δίνεται η ευκαιρία να μελετήσετε σε βάθος όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τα reports για το segment που σας ενδιαφέρει και τα οποία μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στις επόμενες ενέργειες που αφορούν τη marketing στρατηγική σας.

Google Analytics Segment

Ένα από τα προτερήματα των Segments είναι ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε και να αφαιρέσετε προσωρινά φίλτρα για να παρακολουθήσετε μια συγκεκριμένη ομάδα, χωρίς να επηρεάσετε τα συνολικά δεδομένα που έχετε συλλέξει. Επίσης, σας επιτρέπει να συγκρίνετε δεδομένα από έως τέσσερα segments τη φορά. Αυτά τα segments μπορεί να είναι pre-created (έτοιμα), system (ενσωματωμένα) ή custom (προσαρμοσμένα).

Μερικά από τα πιο δημοφιλή segments του Google Analytics χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Βάσει του traffic source (πηγή επισκεψιμότητας): εάν το organic traffic είναι καλύτερο από το paid
Βάσει του visitor type (νέων έναντι επανερχόμενων): κατά πόσον οι νέοι ή οι ήδη υπάρχοντες πελάτες είναι πιο έτοιμοι να κάνουν convert
Βάσει του location (τοποθεσία): ποιες πόλεις φέρνουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
Βάσει των demographics (δημογραφικά στοιχεία) το ποσοστό ανδρών – γυναικών
Βάσει ενός action (ενέργειας): ποια goals είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν οι επισκέπτες του website σας;
Βάσει του content viewed (του περιεχομένου που βλέπουν): ποιες σελίδες του website σας έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
Εάν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε το δικό σας segment αλλά δεν ξέρετε πώς, μην ανησυχείτε! Η Google το έχει προβλέψει και αυτό γι’ αυτό σας παρέχει το Analytics Solutions Gallery, μια πλατφόρμα όπου άλλοι χρήστες του Analytics μοιράζονται τα δικά τους segments, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς, προς όφελος της επιχείρησής σας.

5. Πώς μπορώ να μάθω ποια είναι τα not-provided keywords;

Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της η Google ανακοίνωσε το 2011 πως ενώ θα μετράει το οργανικό traffic των εγγεγραμμένων επισκεπτών ενός website στα Analytics, δεν θα προβάλλει τα σχετικά keywords από τα οποία προέρχεται. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία “not-provided” που κοσμεί τα reports σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τα keywords που ευθύνονται για το οργανικό traffic σας!

Μπορείτε να συνδέσετε το λογαριασμό σας στα Analytics με το Google Search Console έτσι ώστε να λάβετε χρήσιμα δεδομένα από δύο πηγές. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν πληροφορίες για το keyword που χρησιμοποίησε κάποιος χρήστης για την αναζήτησή του και προσγειώθηκε στο website σας (pre-click data) αλλά και τις ενέργειες που έκανε μετά, όπως για παράδειγμα το bounce rate ή το conversion.

Ακόμα, μέσω του Search Console μπορείτε όχι μόνο να δείτε πόσο συχνά εμφανίζεται το website ή το e-shop σας στα αποτελέσματα της Google, αλλά να ενημερωθείτε και για το CTR των keywords σας.

Παράδειγμα αναφοράς πωλήσεων παπουτσιών

Συνοπτικά, οι απαντήσεις στα παραπάνω συχνά ερωτήματα σχετικά με το Google Analytics μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε από την αρχή ή να επαναπροσδιορίσετε το λογαριασμό σας με αποτέλεσμα να λαμβάνετε όσα περισσότερα χρήσιμα δεδομένα μπορείτε για την επιχείρησή σας.

10 λόγοι για να έχετε Google Analytics
Προηγούμενο άρθροGoogle Τοπική & Γεωγραφική Στόχευση
Επόμενο άρθροSEO – Search Engine Optimization