Custom Ιστοσελίδες – Custom Κώδικας

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια custom ιστοσελίδα είναι μια χειροποίητη ιστοσελίδα, αφού Custom ιστοσελίδες ονομάζονται εκείνες που έχουν κατασκευαστεί (σχεδίαση & κώδικας), από το μηδέν, πλήρως προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του πελάτη.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα. Ο πρώτος, ο πιο εύκολος, είναι να χρησιμοποιηθεί κάποιο έτοιμο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ένα cms τύπου Joomla, WordPress ή Drupal) και να προσαρμοστεί το σχέδιο πάνω σε αυτό. Ο δεύτερος, που είναι σαφώς δυσκολότερος και πιο χρονοβόρος αλλά εν τέλει μας δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι να γραφτεί κώδικας από την αρχή.

Custom website ; Υψηλό κόστος για υψηλές απαιτήσεις

Οι custom ιστοσελίδες είναι οι σελίδες τις οποίες o developer υλοποιεί γράφοντας κώδικα από την αρχή με βάση τα όσα ο πελάτης έχει ζητήσει να υλοποιηθούν. Η κατασκευή τους είναι αρκετά πιο χρονοβόρα αλλά σίγουρα και αρκετά πιο ποιοτική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιο σημαντικές ιστοσελίδες στον κόσμο είναι custom made.

Οι Custom ιστοσελίδες έχουν πλεονεκτήματα

Μοναδικό Design
Η σχεδίαση της ιστοσελίδας είναι ξεχωριστή και δεν μοιάζει με καμία άλλη. Από την άλλη πλευρά όσοι χρησιμοποιούν τα έτοιμα CMS χρησιμοποιούν κατά κανόνα έτοιμα σχέδια (templates) κάνοντας μικρο αλλαγές σε αυτά.

Τα έτοιμα σχέδια (templates) είναι μια λύση την οποία δεν σας προτείνουμε, παρά μόνο αν θέλετε η ιστοσελίδα σας να έχει το ίδιο σχέδιο με άλλες ιστοσελίδες.

Usability
Οι ιστοσελίδες με cms βασίζονται σε έτοιμα templates τα οποία, ακόμα και αν αλλάζουν εικαστικά, παραμένουν ίδια όσον αφορά το layout (το σκελετό της σελίδας δηλαδή, το που βρίσκεται τι σε μια σελίδα και το πως είναι οργανωμένη η πληροφορία).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε σελίδες που έχουν υψηλές απαιτήσεις από σχεδίαση User Interface (UI) να μη μπορεί να γίνει σωστή σχεδίαση και το Usability να μην είναι σωστό. Στις custom ιστοσελίδες, η σχεδίαση γίνεται από το μηδέν και η σελίδα στήνεται με βάση τις αρχές της καλής σχεδίασης User Interface.

Ταχύτητα
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως επειδή οι σελίδες με cms εξυπηρετούν ένα γενικό σκοπό, γι αυτό το λόγο η ροή της εκτέλεσης του κώδικά τους περνάει μέσα από πάρα πολλά αρχεία και ελέγχους που τελικά κάνουν τη σελίδα πάρα πολύ αργή.

Η ταχύτητα φορτώματος παίζει σημαντικό ρόλο.

Αντιθέτως, στις custom ιστοσελίδες, που είναι προσαρμοσμένες στον εκάστοτε πελάτη, εκτελείται πάντα το κομμάτι του κώδικα που χρειάζεται και τίποτα περιττό.

Ευελιξία
Είναι γεγονός ότι τα cms περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον developer. Εάν κάποιος θέλει να τροποποιήσει πλήρως μια ιστοσελίδα φτιαγμένη με cms θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στο να μάθει τις αλληλοεξαρτήσεις σε ένα σύστημα που δεν έχει φτιάξει ο ίδιος.

Αυτό κάνει πολλές φορές τους developers που δουλεύουν με cms να λένε στους πελάτες τους ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται μόνο και μόνο επειδή τους είναι χρονικά ασύμφορο. Από την άλλη όταν γράφουμε δικό μας κώδικα σε μια ιστοσελίδα τότε μπορούμε να τη χτίσουμε χωρίς περιορισμούς ακριβώς στα μέτρα του πελάτη.

Οποιαδήποτε λεπτομέρεια στην υλοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μερικές extra γραμμές κώδικα.

Κόστος συντήρησης – επεκτασιμότητα
Μια σελίδα δεν τελειώνει απαραίτητα τη στιγμή που παραδίδεται στον πελάτη, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα στη σελίδα να χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις, βελτιώσεις και κυρίως επεκτάσεις. Εδώ, στις σελίδες με cms, κάθε αλλαγή, βελτίωση, επέκταση κοστίζει.

Μα γιατί τόσο υψηλό κόστος; Το ανηψάκι του γείτονα είναι όλη μέρα στο internet! Θα το κάνει μπαμ μπαμ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Ο δημιουργός της σελίδας με cms ψάχνει να βρει κάτι έτοιμο που να ταιριάζει στον πελάτη, δυστυχώς δεν μπορεί να προβλέψει πιθανές αλλαγές που θα ζητήσει ο πελάτης οπότε όταν του ζητηθεί κάτι διαφορετικό είναι πολύ πιθανό το έτοιμο site που αρχικά είχε διαλέξει να μην κάνει για τη δουλειά πλέον.

Αντιθέτως, οι custom ιστοσελίδες είναι εύκολα επεκτάσιμες ενώ βελτιώσεις και αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα και εύκολα καθώς ο developer γνωρίζει τον κώδικα που έχει γράψει ο ίδιος.

Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα μιας custom ιστοσελίδας
Προηγούμενο άρθροΚατασκευή Ειδησεογραφικού Portal
Επόμενο άρθροΙστοσελίδα ΓΕΜΗ – Οικονομική Κατασκευή