Ο John Mueller είναι ο Senior Webmaster Trends Analyst της Google. Εργάζεται στην Google από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Πριν ενταχθεί στην Google, ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας λογισμικού στην Ελβετία για περισσότερα από 12 χρόνια.

Ο John Mueller απαντά στην ερώτηση εάν υπάρχει επίδραση κατάταξης από τη χρήση ενός Δικτύου Παράδοσης Περιεχομένου (CDN).


Τί είναι το Δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN)

Ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN) είναι μια υπηρεσία που παρέχει ένα παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών που επιταχύνει την παράδοση ιστοσελίδων εξυπηρετώντας τες από έναν διακομιστή που βρίσκεται κοντά στον επισκέπτη του ιστότοπου που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.

Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας διακομιστής σε έναν επισκέπτη ιστότοπου, τόσο λιγότερα «άλματα» χρειάζεται να κάνει η ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσει αυτόν τον επισκέπτη.

Αυτό σημαίνει ότι ένα CDN μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας.


Βοηθά ένα CDN στην κατάταξη αναζήτησης;

Το άτομο που έκανε μια ερώτηση στην Google ήθελε να μάθει εάν υπήρχε κάποιο όφελος κατάταξης από τη χρήση ενός CDN έναντι της παραδοσιακής φιλοξενίας διακομιστή.

Το ερώτημα που τέθηκε:

«Η τοποθέτηση ενός ιστότοπου πίσω από ένα CDN βελτιώνει την κατάταξη;

Λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της επισκεψιμότητάς μας από μια συγκεκριμένη χώρα. Φιλοξενήσαμε τον ιστότοπό μας σε έναν διακομιστή που βρίσκεται σε αυτήν τη χώρα.

Προτείνετε να τοποθετήσετε ολόκληρο τον ιστότοπό μας πίσω από ένα CDN για να βελτιώσετε την ταχύτητα σελίδας για τους χρήστες παγκοσμίως ή αυτό δεν απαιτείται στην περίπτωσή μας;»


CDN και αποτέλεσμα SEO

Ο Mueller απάντησε ότι ένα CDN δεν έχει αποτέλεσμα SEO.

Ο Mueller απάντησε:

«Λοιπόν, προφανώς μπορείτε να κάνετε πολλά από αυτά τα πράγματα.

Δεν νομίζω ότι θα είχε μεγάλη επίδραση στο Google σε ό,τι αφορά το SEO.”

Αν και ο Mueller λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα είχε μεγάλη επίδραση, κάνει κύκλους πίσω σε αυτό το σημείο και το διευκρινίζει.

Ο Mueller συνέχισε την απάντησή του:

«Το μόνο αποτέλεσμα όπου μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που τελικά βλέπουν οι χρήστες.

Και, όπως αναφέρατε, εάν η πλειοψηφία των χρηστών σας βλέπουν ήδη έναν πολύ γρήγορο ιστότοπο επειδή ο διακομιστής σας βρίσκεται εκεί, τότε κάνετε το σωστό.

Αλλά φυσικά, εάν οι χρήστες σε άλλες τοποθεσίες βλέπουν ένα πολύ αργό αποτέλεσμα, επειδή ίσως η σύνδεση με τη χώρα σας δεν είναι τόσο καλή, τότε αυτό είναι κάτι όπου μπορεί να έχετε κάποιες ευκαιρίες να το βελτιώσετε.

Και θα μπορούσατε να το δείτε ως κάτι από την άποψη της ευκαιρίας με την έννοια ότι, φυσικά, εάν ο ιστότοπός σας είναι πραγματικά αργός για άλλους χρήστες, τότε θα είναι πιο σπάνιο για αυτούς να αρχίσουν να επισκέπτονται τον ιστότοπό σας περισσότερο επειδή είναι πραγματικά ενοχλητικό για να φτάσουμε εκεί.

Ενώ αν ο ιστότοπός σας είναι αρκετά γρήγορος για άλλους χρήστες, τότε τουλάχιστον έχουν την ευκαιρία να δουν έναν εύλογο γρήγορο ιστότοπο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο ιστότοπός σας.

Επομένως, από αυτήν την άποψη, εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα παγκοσμίως για τον ιστότοπό σας, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα.

Δεν νομίζω ότι είναι κρίσιμο».


CDN και επίδραση στην ανίχνευση

Ο Mueller επανήλθε στο θέμα του SEO και αυτή τη φορά ασχολήθηκε με το θέμα της ανίχνευσης και τα οφέλη ενός CDN.

Ο Mueller συνέχισε την απάντησή του:

«Δεν είναι κάτι που έχει σημασία όσον αφορά το SEO, καθώς η Google πρέπει να το δει πολύ γρήγορα ή κάτι παρόμοιο.

Αλλά είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε τον ιστότοπό σας πέρα ​​από την τρέχουσα χώρα σας.

Ίσως ένα πράγμα θα έπρεπε να διευκρινίσω, εάν η ανίχνευση της Google είναι πραγματικά πολύ αργή, τότε φυσικά αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να δημιουργήσουμε ευρετήριο από τον ιστότοπο.”

Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πτυχή που πρέπει να εξεταστεί.

Στην πλειονότητα των ιστότοπων που έχω κοιτάξει, δεν το έχω δει πραγματικά ως πρόβλημα σε σχέση με οποιονδήποτε ιστότοπο που δεν έχει εκατομμύρια και εκατομμύρια σελίδες.

Επομένως, από αυτήν την άποψη, μπορείτε να ελέγξετε ξανά πόσο γρήγορα ανιχνεύει η Google στο Search Console στα στατιστικά ανίχνευσης.

Και αν αυτό φαίνεται λογικό, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ γρήγορο, τότε δεν θα ανησυχούσα πραγματικά για αυτό».

Ένας αργός ή χαμηλής ισχύος διακομιστής ιστού, ιδιαίτερα σε περιβάλλον κοινόχρηστου διακομιστή , ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χειριστεί έντονη ανίχνευση από bots, τόσο νόμιμες όσο και κακόβουλες.

Αυτό το είδος κατάστασης σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον διακομιστή και να ανταποκριθεί με 500 κωδικούς απόκρισης διακομιστή, επειδή ο διακομιστής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ζητούμενες ιστοσελίδες.

Έχω δει αυτό να συμβαίνει σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή όπου ο κεντρικός υπολογιστής συνέστησε την αναβάθμιση σε ένα αποκλειστικό ή εικονικό περιβάλλον διακομιστή.

Ένα CDN μετριάζει τις επιπτώσεις ενός αργού κοινόχρηστου διακομιστή, εξυπηρετώντας ιστοσελίδες από το CDN και όχι από τον διακομιστή όπου φιλοξενούνται οι πραγματικές σελίδες.


Κατάταξη CDN και Google

Η απάντηση του Mueller υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους αποτέλεσμα SEO από τη χρήση ενός CDN.

Είπε ότι η δυσκολία ανίχνευσης ενός ιστότοπου δεν είναι συνηθισμένο πρόβλημα (εκτός από μεγάλους ιστότοπους με “εκατομμύρια και εκατομμύρια σελίδες”).

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε ένα CDN, αλλά το πλεονέκτημα SEO δεν είναι ένας από αυτούς, τελικά.


Για servers και management υψηλών ταχυτήτων έχουμε τις λύσεις

Μπορούμε να βοηθήσουμε!

 

 

Προηγούμενο άρθροGoogle, Meta, TikTok και άλλοι συμφωνούν με τον νέο κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης
Επόμενο άρθροΗ TikTok αποκαλύπτει τη στρατηγική της πλατφόρμας στις Κάννες