Δασμοί Τράμπ 2025 | Αναλύουμε τις επιπτώσεις των δασμών που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ το 2025 στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ελληνικές εξαγωγές. Οι νέοι δασμοί αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις e-commerce που βασίζονται σε εισαγωγές και αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis” επηρεάζει τις αποστολές μικρής αξίας. Για την Ελλάδα, οι δασμοί καθιστούν τα προϊόντα της λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά, απειλώντας βασικούς εξαγωγικούς τομείς όπως η φέτα και το ελαιόλαδο.

Οι επιχειρήσεις και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν στρατηγικές όπως η αναζήτηση νέων προμηθευτών και αγορών για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Μακροπρόθεσμα, οι δασμοί αναμένεται να έχουν διαρκείς επιπτώσεις στο εμπόριο.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

1. Επιβολή Νέων Δασμών:

Ο Πρόεδρος Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς από τις 2 Απριλίου 2025, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές.

Επιπλέον, θεσπίστηκαν “ανταποδοτικοί” δασμοί για συγκεκριμένες χώρες:

  • Κίνα: επιπλέον 34%
  • Βιετνάμ: επιπλέον 46%
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: επιπλέον 20%
  • Καταργήθηκε η εξαίρεση “de minimis” για εισαγωγές χαμηλής αξίας από την Κίνα (κάτω των 800 δολαρίων).

2. Επιπτώσεις στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο – Δασμοί Τραμπ:

Αύξηση Κόστους για τις Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε εισαγωγές αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Amazon, όπου περίπου το 25% του κόστους των προϊόντων της προέρχεται από την Κίνα.

Μικρότερες επιχειρήσεις, όπως ανεξάρτητοι σχεδιαστές μόδας και μικροί λιανοπωλητές ανδρικής ένδυσης, βλέπουν επίσης αυξήσεις στο κόστος των υλικών τους.

Επιπτώσεις από την Κατάργηση της Εξαίρεσης “De Minimis”: Η κατάργηση αυτή επηρεάζει άμεσα πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu, που βασίζονταν στην αδασμολόγητη εισαγωγή φθηνών προϊόντων. Επηρεάζονται επίσης πλατφόρμες όπως οι Amazon, eBay και Etsy που φιλοξενούν διεθνείς πωλητές.

Πιθανές Ανατιμήσεις για τους Καταναλωτές: Οι αυξήσεις κόστους είναι πιθανό να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά είδη.

Επιπλέον, πολλά φθηνά προϊόντα που εισάγονταν αδασμολόγητα θα επιβαρύνονται πλέον.

3. Στρατηγικές Αντιμετώπισης για τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου:

Αναθεώρηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς. Ωστόσο, το κείμενο σημειώνει ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο λόγω της εξειδίκευσης και των υποδομών.

Απορρόφηση Κόστους ή Αύξηση Τιμών: Οι επιχειρήσεις καλούνται να αποφασίσουν αν θα απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ή θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Επικοινωνία με τους Πελάτες: Η διαφάνεια σχετικά με τις αυξήσεις τιμών και τους λόγους πίσω από αυτές θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών.
Εξερεύνηση Νέων Αγορών: Η είσοδος σε αγορές που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς προτείνεται ως πιθανή λύση για τη διατήρηση των πωλήσεων.

4. Μακροπρόθεσμες Προοπτικές για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο:

Οι δασμοί του 2025 αναμένεται να έχουν διαρκείς επιπτώσεις.
Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν γρήγορα θα έχουν πλεονέκτημα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αυξήσεις τιμών και αλλαγές στη διαθεσιμότητα προϊόντων.

5. Επιπτώσεις στα Εξαγώγιμα Ελληνικά Προϊόντα:

Ο γενικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές, σε συνδυασμό με τον επιπλέον δασμό 20% για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστά τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά.

Άμεσες Επιπτώσεις σε Βασικά Προϊόντα:Φέτα: Οι Έλληνες παραγωγοί, όπως ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ανησυχούν για μείωση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50%.

“Οι Έλληνες παραγωγοί, όπως ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ανησυχούν ότι οι νέοι δασμοί θα μειώσουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50%.”

Ελαιόλαδο και Ελιές Καλαμάτας: Αναμένεται αύξηση των τιμών, μειώνοντας την ελκυστικότητά τους για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Κονσερβοποιημένα Ροδάκινα: Οι εξαγωγές, που το 2024 ανήλθαν σε 95 εκατομμύρια ευρώ, απειλούνται από τον νέο δασμό 20%, με πιθανότητα αναστροφής της ανοδικής τους πορείας.

“Οι εξαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων, που το 2024 ανήλθαν σε 95 εκατομμύρια ευρώ, απειλούνται από τον νέο δασμό 20%…”

Στρατηγικές Αντιμετώπισης για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις και την Κυβέρνηση:Εξέταση της δυνατότητας εξαίρεσης ορισμένων προϊόντων από τους δασμούς, βασιζόμενοι στη μοναδικότητα και την ποιότητά τους.

Προσανατολισμός προς την αναζήτηση νέων αγορών, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Μακροπρόθεσμες Προοπτικές για τις Ελληνικές Εξαγωγές:Οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό ΑΕΠ, με εκτιμήσεις για μείωση έως και 0,4% μέχρι το τέλος του 2026.

Συνολική Εκτίμηση:

Οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ το 2025 αποτελούν μια σημαντική πρόκληση τόσο για τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως όσο και για τις ελληνικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και να αναπτύξουν προσαρμοστικές στρατηγικές για να Mitigate τις αρνητικές επιπτώσεις. Για την Ελλάδα, η ανάγκη για διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων σε άλλες περιοχές καθίστανται πιο επιτακτικές από ποτέ.

Ενέργειες που Προτείνονται (δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο, αλλά προκύπτουν από την ανάλυση):

  • Περαιτέρω ανάλυση των επιπτώσεων ανά κατηγορία προϊόντων για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Εκπόνηση μελετών για την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και αγορών.
  • Ενίσχυση των προσπαθειών για διμερείς ή πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των δασμών.
  • Παροχή στήριξης στις ελληνικές επιχειρήσεις για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την εξερεύνηση νέων αγορών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ) Δασμοί Τραμπ

  • 2 Απριλίου 2025: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνει την επιβολή ενός γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές.
  • Απρίλιος 2025: Οι νέοι δασμοί τίθενται σε ισχύ, προκαλώντας αυξήσεις κόστους για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και πιθανές ανατιμήσεις για τους καταναλωτές.
  • Απρίλιος 2025 και μετά: Επιβάλλονται επιπλέον “ανταποδοτικοί” δασμοί σε συγκεκριμένες χώρες: 34% για προϊόντα από την Κίνα, 46% από το Βιετνάμ και 20% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Απρίλιος 2025 και μετά: Καταργείται η εξαίρεση “de minimis” για εισαγωγές χαμηλής αξίας από την Κίνα (κάτω των 800 δολαρίων), επηρεάζοντας εταιρείες όπως οι Shein και Temu.
  • 2025 και μετά: Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon, το eBay και η Etsy, αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος λόγω της εξάρτησής τους από εισαγωγές και την κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis”. Μικρότερες επιχειρήσεις, όπως ανεξάρτητοι σχεδιαστές μόδας και μικροί λιανοπωλητές ανδρικής ένδυσης, βλέπουν επίσης αυξήσεις στο κόστος των υλικών τους.
  • 2025 και μετά: Οι καταναλωτές αναμένεται να δουν αυξήσεις τιμών σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων (π.χ., κολάν Lululemon), ηλεκτρονικών ειδών και φθηνών προϊόντων που προηγουμένως εισάγονταν χωρίς δασμούς.
  • 2025 και μετά: Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αρχίζουν να εξετάζουν στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η αναθεώρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η απορρόφηση κόστους ή η αύξηση τιμών, η επικοινωνία με τους πελάτες και η εξερεύνηση νέων αγορών.
  • 2025 και μετά: Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές λόγω του γενικού δασμού 10% και του επιπλέον 20% για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • 2025 και μετά: Οι Έλληνες παραγωγοί φέτας (π.χ., ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων) ανησυχούν για σημαντική μείωση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ.
  • 2025 και μετά: Το ελαιόλαδο, οι ελιές Καλαμάτας και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, σημαντικά ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, αναμένεται να υποστούν αυξήσεις τιμών στην αμερικανική αγορά.
  • 2024: Οι εξαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων από την Ελλάδα ανήλθαν σε 95 εκατομμύρια ευρώ.
  • 2025 και μετά: Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων προϊόντων από τους δασμούς και προσανατολίζεται στην αναζήτηση νέων αγορών, όπως η Κίνα και η Ινδία.
  • Μέχρι το τέλος του 2026 (εκτίμηση): Οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό ΑΕΠ, με εκτιμήσεις για μείωση έως και 0,4%.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (FAQ) Δασμοί Τραμπ

1. Ποιους νέους δασμούς επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ και πότε τέθηκαν σε ισχύ;

Στις 2 Απριλίου 2025, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή ενός γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, επιβλήθηκαν “ανταποδοτικοί” δασμοί σε συγκεκριμένες χώρες: 34% για προϊόντα από την Κίνα, 46% για το Βιετνάμ και 20% για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα αυτά τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2025.

2. Πώς επηρεάζει η κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis” τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου;

Η κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis” για εισαγωγές χαμηλής αξίας από την Κίνα, η οποία επέτρεπε την αδασμολόγητη είσοδο πακέτων αξίας κάτω των 800 δολαρίων, έχει άμεσο αντίκτυπο σε εταιρείες όπως οι Shein και Temu, που βασίζονταν σε αυτήν για την αποστολή φθηνών προϊόντων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, επηρεάζει πλατφόρμες όπως οι Amazon, eBay και Etsy που φιλοξενούν πολλούς διεθνείς πωλητές, καθώς πλέον όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ανεξαρτήτως αξίας (για την Κίνα), υπόκεινται σε δασμούς.

3. Ποιες είναι οι κύριες επιπτώσεις των νέων δασμών στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου;

Οι νέοι δασμοί έχουν ως κύρια επίπτωση την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που βασίζονται σε εισαγωγές. Αυτό οφείλεται στους ίδιους τους δασμούς αλλά και στην κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis”. Μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, με σημαντική εξάρτηση από την Κίνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος προϊόντων. Μικρότερες επιχειρήσεις, όπως ανεξάρτητοι σχεδιαστές μόδας, βλέπουν επίσης αύξηση του κόστους των υλικών τους.

4. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι καταναλωτές από αυτούς τους δασμούς;

Οι καταναλωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις τιμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ρούχα και αξεσουάρ (όπως τα κολάν της Lululemon) μέχρι ηλεκτρονικά είδη. Η κατάργηση της εξαίρεσης “de minimis” σημαίνει ότι πολλά φθηνά προϊόντα που προηγουμένως εισάγονταν αφορολόγητα θα επιβαρύνονται πλέον με δασμούς, οδηγώντας σε άμεσες αυξήσεις τιμών για τους αγοραστές.

5. Ποιες στρατηγικές μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δασμών;

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου εξετάζουν διάφορες στρατηγικές, όπως:

  • Αναθεώρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας: Αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς.
  • Απορρόφηση κόστους ή αύξηση τιμών: Απόφαση για το αν θα απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ή θα το μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
  • Επικοινωνία με τους πελάτες: Δημιουργία διαφάνειας σχετικά με τις αυξήσεις τιμών και τους λόγους πίσω από αυτές.
  • Εξερεύνηση νέων αγορών: Είσοδος σε αγορές που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς για τη διατήρηση των πωλήσεων.

6. Ποιες είναι οι άμεσες επιπτώσεις των δασμών στα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ;

Η επιβολή γενικού δασμού 10% και επιπλέον 20% για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά. Συγκεκριμένα:

  • Φέτα: Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, πιθανώς κατά τουλάχιστον 50%, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς.
  • Ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας: Οι αυξήσεις τιμών θα τα καταστήσουν λιγότερο ελκυστικά για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
  • Κονσερβοποιημένα ροδάκινα: Οι εξαγωγές, που σημείωναν ανοδική πορεία, απειλούνται από τον δασμό 20%.

7. Ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγωγές;

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει:

  • Τη δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων μοναδικών και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς.
  • Την αναζήτηση νέων εναλλακτικών αγορών για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως η Κίνα και η Ινδία.

8. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ελληνικές εξαγωγές υπό το καθεστώς αυτών των δασμών;

Οι δασμοί του 2025 αναμένεται να έχουν διαρκείς επιπτώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ωθώντας τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες και τις στρατηγικές τιμολόγησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αυξήσεις τιμών και αλλαγές στη διαθεσιμότητα προϊόντων. Για τις ελληνικές εξαγωγές, αναμένεται αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και η διαφοροποίηση των εξαγωγών είναι κρίσιμες για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.

Άρθρο της εκδοτικής ομάδας EPROM Web Development Solutions – Απαγορεύεται η αντιγραφή και δημοσίευση του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια – Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος